Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Hafsa Sultan Hastanesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ile Manisa İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen Doğal Doğum Sempozyumu Açılış Programı, Sağlık Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezinde yoğun katılımla gerçekleştirildi.
“Doğal Olan Normal Doğum” ve “Sağlıklı Doğumlar Sağlıklı Gelecek” mottolarıyla Rektör Prof. Dr. Rana Kibar ve Manisa İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Fatih Zeren’in onursal başkanlığında düzenlenen sempozyumun başkanlık görevlerini, Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Naci Kemal Kuşçu üstlendi.
Sempozyuma Rektör Prof. Dr. Rana Kibar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oktay Üçer, Manisa İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Fatih Zeren, dekanlar, akademisyenler, müdürler, sağlık profesyonelleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nursen Bolsoy yaptığı konuşmada, “Gebelik ve doğum doğal ve fizyolojik bir süreç olmasına rağmen gelişen teknolojiye ve artan literatürle eleştirilerin yapıldığı, kadının etkin rol oynamadığı, kadınlar tarafından korkulan bir süreç haline gelmiş ve sezaryen oranları tüm dünyada artmıştır.
Normal doğum ve sezaryen birbirinin alternatifi değildir. Sezaryen bir doğum müdahalesidir. Gerekli olan her koşulda hiç gecikmeden yapılması gereken bir müdahaledir. Önemli olan bebeğin, annenin ve ailenin sağlığıdır ve sağlık çalışanları olarak bu süreç doğrultusunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.
Başhekim Prof. Dr. İsmet Topçu ise konuşmasında, doğal olan normal doğumun sadece kadın hastalıkları ve doğum değil, aynı zamanda anne ve çocuk sağlığını korumayı amaçlayan bir halk sağlığı konusu olduğunun altını çizerek, “Sezaryen ancak normal doğumun riskleri sezaryen risklerinden daha fazla olduğu durumlarda anne ve bebeğin hayatını kurtarmak için uygulanan bir cerrahi müdahale olmalı ve mutlaka gerekli durumda uygulanmalıdır. Tıbben gerekli olmayan sezaryen anne ve bebek sağlığını tehlikeye atmaktadır. Hem annenin hem bebeğin sağlığı açısından mümkünse normal doğum desteklenmelidir.
Normal doğum ile annenin daha çabuk toplanması, daha az kan kaybına uğraması ve bebeğin doğum kanalından geçerek yararlı bakterilerle karşılaşması hakkından mahrum bırakılmaması, ilk aşılamanın yapılabilmesi gibi çok avantajlı özel durumlar bugün konunun uzmanları tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilecek” ifadesini kullandı.
Opr. Dr. Mehmet Fatih Zeren konu ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek, “Son yıllarda artan sezaryen oranları bölgemiz, ülkemiz hatta bütün dünya için sorun olmaya devam ediyor. Bundan dolayı 3 Kasım 2024 tarihinde bakanlığımız tarafından ‘Normal Doğum Eylem Planı’ açıklandı. Kırk maddeden oluşan ve on dört eylem başlığı altında bu planı adım adım en iyi şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Rana Kibar yaptığı açış konuşmasında, “Doğum, bir hayatın başlangıcı, bir ailenin dönüşüm noktasıdır. Bizler, bu özel sürecin en sağlıklı, en doğal ve en güvenli şekilde gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden de “doğal doğum” konusunu sadece tıbbi değil, aynı zamanda insani bir mesele olarak görüyoruz” dedi.
Rektör Kibar, Üniversite olarak sağlık alanındaki akademik birikim ile topluma yönelik çalışmalarını birleştirerek doğal doğum konusunda öncü bir duruş sergilemeye devam edeceklerini vurgulayarak, “Biliyoruz ki, Sağlık Bakanlığımızın Ulusal Anne ve Bebek Sağlığı Eylem Planı kapsamında da doğal doğumun teşvik edilmesi, gereksiz sezaryen oranlarının azaltılması ve gebelere yönelik eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırılması önemli hedefler arasında yer almakta. Bu politika bizlere bir yol haritası sunarken, aynı zamanda bu alandaki çalışmalarımızı da daha anlamlı ve güçlü kılıyor.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi olarak biz de bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyor; doğal doğumu destekleyen adımlar atıyoruz. Bu kapsamda hizmete açtığımız “Gebe Okulu"muz, anne adaylarımızı doğum öncesinden başlayarak doğum ve doğum sonrası döneme kadar kapsamlı bir şekilde hazırlamayı amaçlıyor. Kadının bu sürece hem fiziksel hem duygusal açıdan güçlü bir şekilde katılmasını destekliyoruz.
Ayrıca, doğal doğumun desteklenmesi, normal doğumun yaygınlaştırılması ve kadınlara daha nitelikli sağlık hizmeti sunulması amacıyla, hastanemiz bünyesinde” Ebe Polikliniği” mizi de hayata geçirdik. Bu polikliniğimizde kadınlarımıza, özellikle gebelik sürecinde birebir destek veriyor; doğuma hazırlık, bilgilendirme ve takip hizmetlerini sürdürüyoruz.
Sempozyumun hazırlanmasında katkı sunan tüm kurumlara, emeği geçen tüm akademisyen ve sağlık profesyonellerine yürekten teşekkür ediyorum. Sempozyumun başarılı ve verimli geçmesini diliyorum” ifadesine yer verdi.
Açılış programı, oturum başkanlarına teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle tamamlandı. Sempozyum, gün boyunca dört ayrı oturumla sürecek.